Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Zastosowanie nasączania próżniowego i systemu pakowania bag in box w technologii półproduktów owocowych na przykładzie kostki jabłkowej w żelu
 
Full item page
Options

Zastosowanie nasączania próżniowego i systemu pakowania bag in box w technologii półproduktów owocowych na przykładzie kostki jabłkowej w żelu

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2023
Author
Radziejewska-Kubzdela, Elżbieta 
Kidoń, Marcin 
Biegańska-Marecik, Róża 
Gil, Przemysław
Czarnecki, Grzegorz
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
DOI
10.15199/65.2023.4.2
Volume
77
Number
4
Pages from-to
10-14
Abstract (PL)
W artykule podjęto próbę oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego w latach 2019-2022. W tym okresie miały miejsce dwa niezależne od siebie wydarzenia, które odcisnęły swoje piętno na funkcjonowaniu gospodarki światowej. Rok 2020, a częściowo także 2021, upłynęły pod znakiem pandemii COVID-19, a rok 2022 zdeterminowany był inwazją Rosji na Ukrainę. Producenci oraz przetwórcy mięsa w okresie pandemii musieli sprostać wielu utrudnieniom, takim jak: lockdown, zerwane łańcuchy dostaw, zamknięcie sektora HoReCa. Konsekwencją tych zdarzeń był też szybki wzrost inflacji. Wybuch wojny w Ukrainie przyniósł gwałtowny wzrost kosztów produkcji zarówno w sektorze produkcji żywca rzeźnego, jak i przetwórstwa mięsa. Ponadto rynek mięsa drobiowego zmagał się z grypą ptaków (HPAI), a rynek mięsa wieprzowego z afrykańskim pomorem świń (ASF). Mimo niekorzystnych uwarunkowań zewnętrznych nie nastąpiło załamanie rynku mięsnego w Polsce.
Abstract (EN)
Apples are one of the most popular fruit raw materials in Poland. In their processing, darkening caused by enzymatic browning is a serious problem. The aim of this study was to develop the technology of apple cubes in gel as an example of a fruit semi-product, using the vacuum impregnation technique. The process parameters were selected to inhibit enzymatic browning while avoiding the use of allergenic sulfur compounds. The assumption was also to limit food additives, particularly preservatives, in the semi-product, apple cubes in gel, obtained on the basis of the vacuum impregnated cubes, by packaging it in bag in box packaging system. This semi-product had over 30% higher brightness and three times higher the b* parameter value than the apple cubes in gel obtained on the basis of apples dipped in a solution of sulfur compounds. The commercial sterility of the samples was maintained during storage for 6 months at 18°C.
Keywords (PL)
  • nasączanie próżniowe

  • pakowanie aseptyczne

  • jabłka

  • brązowienie enzymatyczne

Keywords (EN)
  • vacuum impregnation

  • aseptic packaging

  • apple

  • enzymatic beowning

License
closedaccessclosedaccess Closed Access
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia