Zastosowanie nasączania próżniowego i systemu pakowania bag in box w technologii półproduktów owocowych na przykładzie kostki jabłkowej w żelu

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9279-2572
cris.virtual.author-orcid0000-0001-6208-3364
cris.virtual.author-orcid0000-0002-3734-4806
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcidc17a2ff0-a029-4abe-988a-802db4d700a2
cris.virtualsource.author-orcid89950f06-27d8-47dd-92ba-f75bdd787f6c
cris.virtualsource.author-orcid372e02fe-c83b-4eaa-8b1b-c477cd88147f
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enApples are one of the most popular fruit raw materials in Poland. In their processing, darkening caused by enzymatic browning is a serious problem. The aim of this study was to develop the technology of apple cubes in gel as an example of a fruit semi-product, using the vacuum impregnation technique. The process parameters were selected to inhibit enzymatic browning while avoiding the use of allergenic sulfur compounds. The assumption was also to limit food additives, particularly preservatives, in the semi-product, apple cubes in gel, obtained on the basis of the vacuum impregnated cubes, by packaging it in bag in box packaging system. This semi-product had over 30% higher brightness and three times higher the b* parameter value than the apple cubes in gel obtained on the basis of apples dipped in a solution of sulfur compounds. The commercial sterility of the samples was maintained during storage for 6 months at 18°C.
dc.abstract.plW artykule podjęto próbę oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego w latach 2019-2022. W tym okresie miały miejsce dwa niezależne od siebie wydarzenia, które odcisnęły swoje piętno na funkcjonowaniu gospodarki światowej. Rok 2020, a częściowo także 2021, upłynęły pod znakiem pandemii COVID-19, a rok 2022 zdeterminowany był inwazją Rosji na Ukrainę. Producenci oraz przetwórcy mięsa w okresie pandemii musieli sprostać wielu utrudnieniom, takim jak: lockdown, zerwane łańcuchy dostaw, zamknięcie sektora HoReCa. Konsekwencją tych zdarzeń był też szybki wzrost inflacji. Wybuch wojny w Ukrainie przyniósł gwałtowny wzrost kosztów produkcji zarówno w sektorze produkcji żywca rzeźnego, jak i przetwórstwa mięsa. Ponadto rynek mięsa drobiowego zmagał się z grypą ptaków (HPAI), a rynek mięsa wieprzowego z afrykańskim pomorem świń (ASF). Mimo niekorzystnych uwarunkowań zewnętrznych nie nastąpiło załamanie rynku mięsnego w Polsce.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
dc.contributor.authorRadziejewska-Kubzdela, Elżbieta
dc.contributor.authorKidoń, Marcin
dc.contributor.authorBiegańska-Marecik, Róża
dc.contributor.authorGil, Przemysław
dc.contributor.authorCzarnecki, Grzegorz
dc.date.accessioned2025-10-31T07:59:45Z
dc.date.available2025-10-31T07:59:45Z
dc.date.issued2023
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number4
dc.description.points20
dc.description.volume77
dc.identifier.doi10.15199/65.2023.4.2
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/5636
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages10-14
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.envacuum impregnation
dc.subject.enaseptic packaging
dc.subject.enapple
dc.subject.enenzymatic beowning
dc.subject.plnasączanie próżniowe
dc.subject.plpakowanie aseptyczne
dc.subject.pljabłka
dc.subject.plbrązowienie enzymatyczne
dc.titleZastosowanie nasączania próżniowego i systemu pakowania bag in box w technologii półproduktów owocowych na przykładzie kostki jabłkowej w żelu
dc.title.alternativeThe Use Of Vacuum Impregnation And The Bag In Box Packaging System In Fruit Semi-products Technology On The Example Of Apple Cubes In Gel
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue4
oaire.citation.volume1