Czynniki żywieniowe poprawiające pamięć i chroniące przed demencją

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9620-7852
cris.virtual.author-orcid0000-0001-9844-431X
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtualsource.author-orcid1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0
cris.virtualsource.author-orcid9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
dc.abstract.enPopulation aging is a major health and social challenge for the modern world. The increase in the elderly population is associated with an increasing risk of neurodegenerative diseases such as dementia and Alzheimer’s disease. This article discusses key nutrients that can support brain health and improve cognitive function. In particular, it highlights the role of omega-3 fatty acids, choline, B vitamins, vitamin D, magnesium, and products such as cocoa, nuts, vegetables and fruits. Regular consumption of these ingredients can reduce the risk of developing dementia, improve memory, and slow brain aging.
dc.abstract.plStarzenie się społeczeństwa stanowi poważne wyzwanie dla współczesnego świata, zarówno zdrowotne, jak i społeczne. Wzrost liczby osób w starszym wieku wiąże się z rosnącym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i choroba Alzheimera. W artykule omówiono kluczowe składniki odżywcze, które mogą wspierać zdrowie mózgu i poprawiać funkcje poznawcze. W szczególności podkreślono rolę kwasów tłuszczowych omega-3, choliny, witamin z grupy B, witaminy D, magnezu oraz produktów takich jak kakao, orzechy, warzywa i owoce. Regularne spożywanie tych składników może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, poprawić pamięć oraz wpłynąć na spowolnienie procesów starzenia się mózgu.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorSidor, Andrzej
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.date.accessioned2025-06-11T10:37:10Z
dc.date.available2025-06-11T10:37:10Z
dc.date.issued2025
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number1
dc.description.points20
dc.description.volume79
dc.identifier.doi10.15199/65.2025.1.4
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2830
dc.languagepl
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages40-43
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.enmemory
dc.subject.endementia
dc.subject.enAlzheimers disease
dc.subject.ennutrition
dc.subject.ennuts
dc.subject.plpamięć
dc.subject.pldemencja
dc.subject.plchoroba Alzheimera
dc.subject.plżywienie
dc.subject.plorzechy
dc.titleCzynniki żywieniowe poprawiające pamięć i chroniące przed demencją
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue1
oaire.citation.volume1