Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Czynniki żywieniowe poprawiające pamięć i chroniące przed demencją
 
Full item page
Options

Czynniki żywieniowe poprawiające pamięć i chroniące przed demencją

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2025
Author
Kulczyński, Bartosz 
Sidor, Andrzej 
Gramza-Michałowska, Anna 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
PBN discipline
food and nutrition technology
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
DOI
10.15199/65.2025.1.4
Volume
79
Number
1
Pages from-to
40-43
Abstract (PL)
Starzenie się społeczeństwa stanowi poważne wyzwanie dla współczesnego świata, zarówno zdrowotne, jak i społeczne. Wzrost liczby osób w starszym wieku wiąże się z rosnącym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i choroba Alzheimera. W artykule omówiono kluczowe składniki odżywcze, które mogą wspierać zdrowie mózgu i poprawiać funkcje poznawcze. W szczególności podkreślono rolę kwasów tłuszczowych omega-3, choliny, witamin z grupy B, witaminy D, magnezu oraz produktów takich jak kakao, orzechy, warzywa i owoce. Regularne spożywanie tych składników może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, poprawić pamięć oraz wpłynąć na spowolnienie procesów starzenia się mózgu.
Abstract (EN)
Population aging is a major health and social challenge for the modern world. The increase in the elderly population is associated with an increasing risk of neurodegenerative diseases such as dementia and Alzheimer’s disease. This article discusses key nutrients that can support brain health and improve cognitive function. In particular, it highlights the role of omega-3 fatty acids, choline, B vitamins, vitamin D, magnesium, and products such as cocoa, nuts, vegetables and fruits. Regular consumption of these ingredients can reduce the risk of developing dementia, improve memory, and slow brain aging.
Keywords (PL)
  • pamięć

  • demencja

  • choroba Alzheimera

  • żywienie

  • orzechy

Keywords (EN)
  • memory

  • dementia

  • Alzheimers disease

  • nutrition

  • nuts

License
closedaccessclosedaccess Closed Access
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia