Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability
 
Full item page
Options

Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability

Type
Journal article
Language
English
Date issued
2024
Author
Rajagukguk, Yolanda Victoria
Islam, Mahbuba
Grygier, Anna 
Siger, Aleksander 
Rudzińska, Magdalena 
Tomaszewska-Gras, Jolanta 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
PBN discipline
food and nutrition technology
Journal
NFS Journal
ISSN
2352-3646
DOI
10.1016/j.nfs.2024.100195
Web address
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364624000348
Volume
37
Number
November 2024
Pages from-to
art. 100195
Abstract (PL)
Określono charakterystykę przechowywania tłoczonych na zimno olejów z nasion czarnej porzeczki, truskawek i malin oraz czynniki wpływające na stabilność termooksydacyjną podczas przechowywania. Ustalono, że w ciągu jednego roku przechowywania nie nastąpiły istotne zmiany (p ≤ 0,05) stabilności termooksydacyjnej (OIT w temp. 120 i 140 °C) ani składu kwasów tłuszczowych we wszystkich olejach z nasion owoców jagodowych (BSO), pomimo niewielkiego zmniejszenia aktywności antyoksydacyjnej (zmiatania rodników DPPH) i zawartości tokoferolu oraz wzrostu liczby kwasowej, liczby p-anizydynowej i wartości K232, K268. Degradacja barwników była zauważalna po 6 miesiącach, co wynikało ze zmniejszenia zawartości chlorofilu i karotenoidów, co obserwowano w zmianach parametrów barwy (kąt odcienia, nasycenie, ΔE). Badanie wykazało również, że wiele czynników składowych odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilności termooksydacyjnej olejów z nasion owoców jagód na stałym poziomie przez okres jednego roku, wśród których najbardziej znaczącymi parametrami wpływającymi na wartości OIT
były zawartość kwasów tłuszczowych c18:1, tokoferoli i karotenoidów, zgodnie z analizą wielokrotnej regresji liniowej (MLR).
Abstract (EN)
The storage characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry- and raspberry seed oils and the factors influencing thermo-oxidative stability during storage were determined. It was established that throughout one year there were no significant (p ≤ 0.05) changes of thermo-oxidative stability (OIT at 120 and 140 °C) and fatty acid composition in all berry seed oils (BSO), despite a minor reduction in antioxidant activity (DPPH radical scavenging) and tocopherol content, and an increase in acid value, p-anisidine value, and K232, K268 values. Pigment degradation became noticeable after 6 months, resulting from a decrease in chlorophyll and carotenoid content, and observed in changes of colour parameters (angle hue, chroma, ΔE). The study also showed that many compositional factors play an important role in maintaining the thermo-oxidative stability of berry seed oils at a constant level over a period of one year, among which the most significant parameters influencing OIT values were the content of fatty acid c18:1, tocopherols and carotenoids, as revealed by the multiple linear regression analysis (MLR).
Keywords (PL)
  • Oleje z nasion owoców jagodowych...

  • stabilność oksydacyjna

  • czas indukcji utleniania

  • DSC

  • skład

  • DPPH

  • tokoferol

  • karotenoidy

  • chlorofil

  • kwasy tłuszczowe

  • barwa

Keywords (EN)
  • Berry seed oils

  • Oxidative stability

  • Oxidation induction time

  • DSC

  • Composition

  • DPPH

  • Tocopherol

  • Carotenoids

  • Chlorophyll

  • Fatty acids

  • Colour

License
cc-bycc-by CC-BY - Attribution
Open access date
October 20, 2024
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia