Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability
Type
Journal article
Language
English
Date issued
2024
Author
Rajagukguk, Yolanda Victoria
Islam, Mahbuba
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
PBN discipline
food and nutrition technology
Journal
NFS Journal
ISSN
2352-3646
Volume
37
Number
November 2024
Pages from-to
art. 100195
Abstract (PL)
Określono charakterystykę przechowywania tłoczonych na zimno olejów z nasion czarnej porzeczki, truskawek i malin oraz czynniki wpływające na stabilność termooksydacyjną podczas przechowywania. Ustalono, że w ciągu jednego roku przechowywania nie nastąpiły istotne zmiany (p ≤ 0,05) stabilności termooksydacyjnej (OIT w temp. 120 i 140 °C) ani składu kwasów tłuszczowych we wszystkich olejach z nasion owoców jagodowych (BSO), pomimo niewielkiego zmniejszenia aktywności antyoksydacyjnej (zmiatania rodników DPPH) i zawartości tokoferolu oraz wzrostu liczby kwasowej, liczby p-anizydynowej i wartości K232, K268. Degradacja barwników była zauważalna po 6 miesiącach, co wynikało ze zmniejszenia zawartości chlorofilu i karotenoidów, co obserwowano w zmianach parametrów barwy (kąt odcienia, nasycenie, ΔE). Badanie wykazało również, że wiele czynników składowych odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilności termooksydacyjnej olejów z nasion owoców jagód na stałym poziomie przez okres jednego roku, wśród których najbardziej znaczącymi parametrami wpływającymi na wartości OIT
były zawartość kwasów tłuszczowych c18:1, tokoferoli i karotenoidów, zgodnie z analizą wielokrotnej regresji liniowej (MLR).
były zawartość kwasów tłuszczowych c18:1, tokoferoli i karotenoidów, zgodnie z analizą wielokrotnej regresji liniowej (MLR).
Abstract (EN)
The storage characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry- and raspberry seed oils and the factors influencing thermo-oxidative stability during storage were determined. It was established that throughout one year there were no significant (p ≤ 0.05) changes of thermo-oxidative stability (OIT at 120 and 140 °C) and fatty acid composition in all berry seed oils (BSO), despite a minor reduction in antioxidant activity (DPPH radical scavenging) and tocopherol content, and an increase in acid value, p-anisidine value, and K232, K268 values. Pigment degradation became noticeable after 6 months, resulting from a decrease in chlorophyll and carotenoid content, and observed in changes of colour parameters (angle hue, chroma, ΔE). The study also showed that many compositional factors play an important role in maintaining the thermo-oxidative stability of berry seed oils at a constant level over a period of one year, among which the most significant parameters influencing OIT values were the content of fatty acid c18:1, tocopherols and carotenoids, as revealed by the multiple linear regression analysis (MLR).
License
CC-BY - Attribution
Open access date
October 20, 2024