Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability

cris.virtual.author-orcid0000-0002-0529-3725
cris.virtual.author-orcid0000-0002-3681-153X
cris.virtual.author-orcid0000-0001-6343-332X
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcida4043375-ad34-47db-b06a-c0b221cf8d5b
cris.virtualsource.author-orcid5d8013d7-489f-4858-b60d-ae1f299fa0a1
cris.virtualsource.author-orcid307551d0-aa67-4ae6-b57b-fb099d8300e7
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcide2cdc4d2-9df9-458f-87ff-76bb71cfa6dc
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enThe storage characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry- and raspberry seed oils and the factors influencing thermo-oxidative stability during storage were determined. It was established that throughout one year there were no significant (p ≤ 0.05) changes of thermo-oxidative stability (OIT at 120 and 140 °C) and fatty acid composition in all berry seed oils (BSO), despite a minor reduction in antioxidant activity (DPPH radical scavenging) and tocopherol content, and an increase in acid value, p-anisidine value, and K232, K268 values. Pigment degradation became noticeable after 6 months, resulting from a decrease in chlorophyll and carotenoid content, and observed in changes of colour parameters (angle hue, chroma, ΔE). The study also showed that many compositional factors play an important role in maintaining the thermo-oxidative stability of berry seed oils at a constant level over a period of one year, among which the most significant parameters influencing OIT values were the content of fatty acid c18:1, tocopherols and carotenoids, as revealed by the multiple linear regression analysis (MLR).
dc.abstract.languageen
dc.abstract.plOkreślono charakterystykę przechowywania tłoczonych na zimno olejów z nasion czarnej porzeczki, truskawek i malin oraz czynniki wpływające na stabilność termooksydacyjną podczas przechowywania. Ustalono, że w ciągu jednego roku przechowywania nie nastąpiły istotne zmiany (p ≤ 0,05) stabilności termooksydacyjnej (OIT w temp. 120 i 140 °C) ani składu kwasów tłuszczowych we wszystkich olejach z nasion owoców jagodowych (BSO), pomimo niewielkiego zmniejszenia aktywności antyoksydacyjnej (zmiatania rodników DPPH) i zawartości tokoferolu oraz wzrostu liczby kwasowej, liczby p-anizydynowej i wartości K232, K268. Degradacja barwników była zauważalna po 6 miesiącach, co wynikało ze zmniejszenia zawartości chlorofilu i karotenoidów, co obserwowano w zmianach parametrów barwy (kąt odcienia, nasycenie, ΔE). Badanie wykazało również, że wiele czynników składowych odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilności termooksydacyjnej olejów z nasion owoców jagód na stałym poziomie przez okres jednego roku, wśród których najbardziej znaczącymi parametrami wpływającymi na wartości OIT były zawartość kwasów tłuszczowych c18:1, tokoferoli i karotenoidów, zgodnie z analizą wielokrotnej regresji liniowej (MLR).
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
dc.affiliation.instituteKatedra Biochemii i Analizy Żywności
dc.contributor.authorRajagukguk, Yolanda Victoria
dc.contributor.authorIslam, Mahbuba
dc.contributor.authorGrygier, Anna
dc.contributor.authorSiger, Aleksander
dc.contributor.authorRudzińska, Magdalena
dc.contributor.authorTomaszewska-Gras, Jolanta
dc.date.access2025-02-17
dc.date.accessioned2025-02-17T12:11:46Z
dc.date.available2025-02-17T12:11:46Z
dc.date.copyright2024-10-20
dc.date.issued2024
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financeother
dc.description.financecost6052,25
dc.description.if140
dc.description.numberNovember 2024
dc.description.points4,1
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume37
dc.identifier.doi10.1016/j.nfs.2024.100195
dc.identifier.issn2352-3646
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2491
dc.identifier.weblinkhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364624000348
dc.languageen
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.relation.ispartofNFS Journal
dc.relation.pagesart. 100195
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enBerry seed oils
dc.subject.enOxidative stability
dc.subject.enOxidation induction time
dc.subject.enDSC
dc.subject.enComposition
dc.subject.enDPPH
dc.subject.enTocopherol
dc.subject.enCarotenoids
dc.subject.enChlorophyll
dc.subject.enFatty acids
dc.subject.enColour
dc.subject.plOleje z nasion owoców jagodowych
dc.subject.plstabilność oksydacyjna
dc.subject.plczas indukcji utleniania
dc.subject.plDSC
dc.subject.plskład
dc.subject.plDPPH
dc.subject.pltokoferol
dc.subject.plkarotenoidy
dc.subject.plchlorofil
dc.subject.plkwasy tłuszczowe
dc.subject.plbarwa
dc.titlePhysicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.volume37
project.funder.nameśrodki Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach Strategii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w latach 2024-2026 w zakresie doskonalenia badań naukowych i prac rozwojowych w priorytetowych obszarach badawczych.