Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0529-3725 | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-3681-153X | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0001-6343-332X | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | a4043375-ad34-47db-b06a-c0b221cf8d5b | |
cris.virtualsource.author-orcid | 5d8013d7-489f-4858-b60d-ae1f299fa0a1 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 307551d0-aa67-4ae6-b57b-fb099d8300e7 | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | e2cdc4d2-9df9-458f-87ff-76bb71cfa6dc | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
dc.abstract.en | The storage characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry- and raspberry seed oils and the factors influencing thermo-oxidative stability during storage were determined. It was established that throughout one year there were no significant (p ≤ 0.05) changes of thermo-oxidative stability (OIT at 120 and 140 °C) and fatty acid composition in all berry seed oils (BSO), despite a minor reduction in antioxidant activity (DPPH radical scavenging) and tocopherol content, and an increase in acid value, p-anisidine value, and K232, K268 values. Pigment degradation became noticeable after 6 months, resulting from a decrease in chlorophyll and carotenoid content, and observed in changes of colour parameters (angle hue, chroma, ΔE). The study also showed that many compositional factors play an important role in maintaining the thermo-oxidative stability of berry seed oils at a constant level over a period of one year, among which the most significant parameters influencing OIT values were the content of fatty acid c18:1, tocopherols and carotenoids, as revealed by the multiple linear regression analysis (MLR). | |
dc.abstract.language | en | |
dc.abstract.pl | Określono charakterystykę przechowywania tłoczonych na zimno olejów z nasion czarnej porzeczki, truskawek i malin oraz czynniki wpływające na stabilność termooksydacyjną podczas przechowywania. Ustalono, że w ciągu jednego roku przechowywania nie nastąpiły istotne zmiany (p ≤ 0,05) stabilności termooksydacyjnej (OIT w temp. 120 i 140 °C) ani składu kwasów tłuszczowych we wszystkich olejach z nasion owoców jagodowych (BSO), pomimo niewielkiego zmniejszenia aktywności antyoksydacyjnej (zmiatania rodników DPPH) i zawartości tokoferolu oraz wzrostu liczby kwasowej, liczby p-anizydynowej i wartości K232, K268. Degradacja barwników była zauważalna po 6 miesiącach, co wynikało ze zmniejszenia zawartości chlorofilu i karotenoidów, co obserwowano w zmianach parametrów barwy (kąt odcienia, nasycenie, ΔE). Badanie wykazało również, że wiele czynników składowych odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilności termooksydacyjnej olejów z nasion owoców jagód na stałym poziomie przez okres jednego roku, wśród których najbardziej znaczącymi parametrami wpływającymi na wartości OIT były zawartość kwasów tłuszczowych c18:1, tokoferoli i karotenoidów, zgodnie z analizą wielokrotnej regresji liniowej (MLR). | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego | |
dc.affiliation.institute | Katedra Biochemii i Analizy Żywności | |
dc.contributor.author | Rajagukguk, Yolanda Victoria | |
dc.contributor.author | Islam, Mahbuba | |
dc.contributor.author | Grygier, Anna | |
dc.contributor.author | Siger, Aleksander | |
dc.contributor.author | Rudzińska, Magdalena | |
dc.contributor.author | Tomaszewska-Gras, Jolanta | |
dc.date.access | 2025-02-17 | |
dc.date.accessioned | 2025-02-17T12:11:46Z | |
dc.date.available | 2025-02-17T12:11:46Z | |
dc.date.copyright | 2024-10-20 | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.accesstime | at_publication | |
dc.description.bibliography | il., bibliogr. | |
dc.description.finance | other | |
dc.description.financecost | 6052,25 | |
dc.description.if | 140 | |
dc.description.number | November 2024 | |
dc.description.points | 4,1 | |
dc.description.version | final_published | |
dc.description.volume | 37 | |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.nfs.2024.100195 | |
dc.identifier.issn | 2352-3646 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2491 | |
dc.identifier.weblink | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364624000348 | |
dc.language | en | |
dc.pbn.affiliation | food and nutrition technology | |
dc.relation.ispartof | NFS Journal | |
dc.relation.pages | art. 100195 | |
dc.rights | CC-BY | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.share.type | OPEN_JOURNAL | |
dc.subject.en | Berry seed oils | |
dc.subject.en | Oxidative stability | |
dc.subject.en | Oxidation induction time | |
dc.subject.en | DSC | |
dc.subject.en | Composition | |
dc.subject.en | DPPH | |
dc.subject.en | Tocopherol | |
dc.subject.en | Carotenoids | |
dc.subject.en | Chlorophyll | |
dc.subject.en | Fatty acids | |
dc.subject.en | Colour | |
dc.subject.pl | Oleje z nasion owoców jagodowych | |
dc.subject.pl | stabilność oksydacyjna | |
dc.subject.pl | czas indukcji utleniania | |
dc.subject.pl | DSC | |
dc.subject.pl | skład | |
dc.subject.pl | DPPH | |
dc.subject.pl | tokoferol | |
dc.subject.pl | karotenoidy | |
dc.subject.pl | chlorofil | |
dc.subject.pl | kwasy tłuszczowe | |
dc.subject.pl | barwa | |
dc.title | Physicochemical characteristics of cold-pressed blackcurrant-, strawberry-, and raspberry seed oils during storage and its influence on thermo-oxidative stability | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.volume | 37 | |
project.funder.name | środki Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach Strategii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w latach 2024-2026 w zakresie doskonalenia badań naukowych i prac rozwojowych w priorytetowych obszarach badawczych. |