Walory prozdrowotne kwasów omega-3

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9620-7852
cris.virtual.author-orcid0000-0001-9844-431X
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtualsource.author-orcid1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0
cris.virtualsource.author-orcid9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
dc.abstract.enOmega-3 fatty acids are essential polyunsaturated fatty acids for health, which the body must obtain from food. The most important of these are alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) anddocosahexaenoic acid (DHA). ALA is mainly found in plants, while EPA and DHA are found in marine fish and algae oil. Regular consumption of omega-3 provides numerous health benefits, including cardiovascular protection, improved liver health, relief of arthritis symptoms, support for women with PCOS, as well as being used for type2 diabetes, depression, psoriasis, migraine or asthma, among others. The recommended daily intake of omega-3 is about 500 mg, with higher doses may be required to support treatment of various conditions.
dc.abstract.plKwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które organizm musi pozyskiwać z pożywienia. Najważniejsze z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA znajduje się głównie w roślinach, natomiast EPA i DHA w rybach morskich i oleju z alg. Regularne spożywanie omega-3 zapewnia liczne korzyści zdrowotne, w tym m.in. ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprawę stanu wątroby, złagodzenie objawów zapalenia stawów, wsparcie dla kobiet z PCOS, jak również znajduje zastosowanie w przypadku cukrzycy typu2, depresji, łuszczycy, migreny czy astmy. Zalecane dzienne spożycie omega-3 to ok. 500 mg, przy czym większe dawki mogą być wymagane dla skutecznego wspomagania leczenia różnych schorzeń.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorSidor, Andrzej
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.date.accessioned2024-11-05T09:01:23Z
dc.date.available2024-11-05T09:01:23Z
dc.date.issued2024
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0.00
dc.description.number6
dc.description.points20
dc.description.volume78
dc.identifier.doi10.15199/65.2024.6.6
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1983
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages52-56
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.enomega-3 fatty acids
dc.subject.eneicosapentaenoic acid
dc.subject.endocosahexaenoic acid
dc.subject.enalpha-linolenic acid
dc.subject.enmetabolic diseases
dc.subject.plkwasy tłuszczowe omega-3
dc.subject.plkwas eikozapentaenowy
dc.subject.plkwas dokozaheksaenowy
dc.subject.plkwas alfa-linolenowy
dc.subject.plchoroby metaboliczne
dc.titleWalory prozdrowotne kwasów omega-3
dc.title.alternativeHealth-promoting benefits of omega-3 fatty acids
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue4
oaire.citation.volume1