Walory prozdrowotne kwasów omega-3
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-9620-7852 | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0001-9844-431X | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0744-9033 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e | |
cris.virtualsource.author-orcid | 968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c | |
dc.abstract.en | Omega-3 fatty acids are essential polyunsaturated fatty acids for health, which the body must obtain from food. The most important of these are alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) anddocosahexaenoic acid (DHA). ALA is mainly found in plants, while EPA and DHA are found in marine fish and algae oil. Regular consumption of omega-3 provides numerous health benefits, including cardiovascular protection, improved liver health, relief of arthritis symptoms, support for women with PCOS, as well as being used for type2 diabetes, depression, psoriasis, migraine or asthma, among others. The recommended daily intake of omega-3 is about 500 mg, with higher doses may be required to support treatment of various conditions. | |
dc.abstract.pl | Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które organizm musi pozyskiwać z pożywienia. Najważniejsze z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA znajduje się głównie w roślinach, natomiast EPA i DHA w rybach morskich i oleju z alg. Regularne spożywanie omega-3 zapewnia liczne korzyści zdrowotne, w tym m.in. ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprawę stanu wątroby, złagodzenie objawów zapalenia stawów, wsparcie dla kobiet z PCOS, jak również znajduje zastosowanie w przypadku cukrzycy typu2, depresji, łuszczycy, migreny czy astmy. Zalecane dzienne spożycie omega-3 to ok. 500 mg, przy czym większe dawki mogą być wymagane dla skutecznego wspomagania leczenia różnych schorzeń. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.contributor.author | Kulczyński, Bartosz | |
dc.contributor.author | Sidor, Andrzej | |
dc.contributor.author | Gramza-Michałowska, Anna | |
dc.date.accessioned | 2024-11-05T09:01:23Z | |
dc.date.available | 2024-11-05T09:01:23Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.bibliography | il., bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0.00 | |
dc.description.number | 6 | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.volume | 78 | |
dc.identifier.doi | 10.15199/65.2024.6.6 | |
dc.identifier.eissn | 2449-996X | |
dc.identifier.issn | 0033-250X | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1983 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.relation.ispartof | Przemysł Spożywczy | |
dc.relation.pages | 52-56 | |
dc.rights | ClosedAccess | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.subject.en | omega-3 fatty acids | |
dc.subject.en | eicosapentaenoic acid | |
dc.subject.en | docosahexaenoic acid | |
dc.subject.en | alpha-linolenic acid | |
dc.subject.en | metabolic diseases | |
dc.subject.pl | kwasy tłuszczowe omega-3 | |
dc.subject.pl | kwas eikozapentaenowy | |
dc.subject.pl | kwas dokozaheksaenowy | |
dc.subject.pl | kwas alfa-linolenowy | |
dc.subject.pl | choroby metaboliczne | |
dc.title | Walory prozdrowotne kwasów omega-3 | |
dc.title.alternative | Health-promoting benefits of omega-3 fatty acids | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.issue | 4 | |
oaire.citation.volume | 1 |