Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Walory prozdrowotne kwasów omega-3
 
Full item page
Options

Walory prozdrowotne kwasów omega-3

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Author
Kulczyński, Bartosz 
Sidor, Andrzej 
Gramza-Michałowska, Anna 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
DOI
10.15199/65.2024.6.6
Volume
78
Number
6
Pages from-to
52-56
Abstract (PL)
Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które organizm musi pozyskiwać z pożywienia. Najważniejsze z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA znajduje się głównie w roślinach, natomiast EPA i DHA w rybach morskich i oleju z alg. Regularne spożywanie omega-3 zapewnia liczne korzyści zdrowotne, w tym m.in. ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprawę stanu wątroby, złagodzenie objawów zapalenia stawów, wsparcie dla kobiet z PCOS, jak również znajduje zastosowanie w przypadku cukrzycy typu2, depresji, łuszczycy, migreny czy astmy. Zalecane dzienne spożycie omega-3 to ok. 500 mg, przy czym większe dawki mogą być wymagane dla skutecznego wspomagania leczenia różnych schorzeń.
Abstract (EN)
Omega-3 fatty acids are essential polyunsaturated fatty acids for health, which the body must obtain from food. The most important of these are alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) anddocosahexaenoic acid (DHA). ALA is mainly found in plants, while EPA and DHA are found in marine fish and algae oil. Regular consumption of omega-3 provides numerous health benefits, including cardiovascular protection, improved liver health, relief of arthritis symptoms, support for women with PCOS, as well as being used for type2 diabetes, depression, psoriasis, migraine or asthma, among others. The recommended daily intake of omega-3 is about 500 mg, with higher doses may be required to support treatment of various conditions.
Keywords (PL)
  • kwasy tłuszczowe omega-3

  • kwas eikozapentaenowy

  • kwas dokozaheksaenowy

  • kwas alfa-linolenowy

  • choroby metaboliczne

Keywords (EN)
  • omega-3 fatty acids

  • eicosapentaenoic acid

  • docosahexaenoic acid

  • alpha-linolenic acid

  • metabolic diseases

License
closedaccessclosedaccess Closed Access
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia