Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9620-7852
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtual.author-orcid0000-0001-9844-431X
cris.virtualsource.author-orcid1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
cris.virtualsource.author-orcid9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e
dc.abstract.enCocoa and dark chocolate are products categorized as superfoods, which show wide-ranging positive impact on human health. Due to the flavanols and flavonols present in them, their regular consumption is associated with anumber of health benefits. Including cocoa and dark chocolate in the diet improves the functioning of cardiovascular, regulates carbohydrate metabolism, reduces the risk of depression, helps reduce inflammation, and improves cognitive function. Given the few side effects associated with the consumption of cocoa and dark chocolate, these products can be considered an important part of ahabitual diet.
dc.abstract.plKakao igorzka czekolada to produkty zaliczane do superfoods, które wykazują szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Za sprawą obecnych w nich flawanoli iflawonoli, regularne ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Włączenie do diety kakao igorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie układu krążenia, reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko depresji, pomaga zredukować stan zapalny, a także poprawia funkcje poznawcze. Z uwagi na niewiele działań niepożądanych związanych ze spożywaniem kakao igorzkiej czekolady, produkty te można uznać za ważny element zwyczajowej diety.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.contributor.authorSidor, Andrzej
dc.date.accessioned2024-10-16T11:19:33Z
dc.date.available2024-10-16T11:19:33Z
dc.date.issued2023
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number9
dc.description.points20
dc.description.volume77
dc.identifier.doi10.15199/65.2023.9.6
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1852
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages32-35
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.endark chocolate
dc.subject.encocoa
dc.subject.enpolyphenols
dc.subject.entheobromine
dc.subject.plgorzka czekolada
dc.subject.plkakao
dc.subject.plpolifenole
dc.subject.plteobromina
dc.titleWalory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao
dc.title.alternativeHealth Benefits of Dark Chocolate and Cocoa
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue9
oaire.citation.volume1