Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-9620-7852 | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0744-9033 | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0001-9844-431X | |
cris.virtualsource.author-orcid | 1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c | |
cris.virtualsource.author-orcid | 9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e | |
dc.abstract.en | Cocoa and dark chocolate are products categorized as superfoods, which show wide-ranging positive impact on human health. Due to the flavanols and flavonols present in them, their regular consumption is associated with anumber of health benefits. Including cocoa and dark chocolate in the diet improves the functioning of cardiovascular, regulates carbohydrate metabolism, reduces the risk of depression, helps reduce inflammation, and improves cognitive function. Given the few side effects associated with the consumption of cocoa and dark chocolate, these products can be considered an important part of ahabitual diet. | |
dc.abstract.pl | Kakao igorzka czekolada to produkty zaliczane do superfoods, które wykazują szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Za sprawą obecnych w nich flawanoli iflawonoli, regularne ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Włączenie do diety kakao igorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie układu krążenia, reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko depresji, pomaga zredukować stan zapalny, a także poprawia funkcje poznawcze. Z uwagi na niewiele działań niepożądanych związanych ze spożywaniem kakao igorzkiej czekolady, produkty te można uznać za ważny element zwyczajowej diety. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.contributor.author | Kulczyński, Bartosz | |
dc.contributor.author | Gramza-Michałowska, Anna | |
dc.contributor.author | Sidor, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2024-10-16T11:19:33Z | |
dc.date.available | 2024-10-16T11:19:33Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.description.bibliography | bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0,00 | |
dc.description.number | 9 | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.volume | 77 | |
dc.identifier.doi | 10.15199/65.2023.9.6 | |
dc.identifier.eissn | 2449-996X | |
dc.identifier.issn | 0033-250X | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1852 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.relation.ispartof | Przemysł Spożywczy | |
dc.relation.pages | 32-35 | |
dc.rights | ClosedAccess | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.subject.en | dark chocolate | |
dc.subject.en | cocoa | |
dc.subject.en | polyphenols | |
dc.subject.en | theobromine | |
dc.subject.pl | gorzka czekolada | |
dc.subject.pl | kakao | |
dc.subject.pl | polifenole | |
dc.subject.pl | teobromina | |
dc.title | Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao | |
dc.title.alternative | Health Benefits of Dark Chocolate and Cocoa | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.issue | 9 | |
oaire.citation.volume | 1 |