Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao
Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2023
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
Volume
77
Number
9
Pages from-to
32-35
Abstract (PL)
Kakao igorzka czekolada to produkty zaliczane do superfoods, które wykazują szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Za sprawą obecnych w nich flawanoli iflawonoli, regularne ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Włączenie do diety kakao igorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie układu krążenia, reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko depresji, pomaga zredukować stan zapalny, a także poprawia funkcje poznawcze. Z uwagi na niewiele działań niepożądanych związanych ze spożywaniem kakao igorzkiej czekolady, produkty te można uznać za ważny element zwyczajowej diety.
Abstract (EN)
Cocoa and dark chocolate are products categorized as superfoods, which show wide-ranging positive impact on human health. Due to the flavanols and flavonols present in them, their regular consumption is associated with anumber of health benefits. Including cocoa and dark chocolate in the diet improves the functioning of cardiovascular, regulates carbohydrate metabolism, reduces the risk of depression, helps reduce inflammation, and improves cognitive function. Given the few side effects associated with the consumption of cocoa and dark chocolate, these products can be considered an important part of ahabitual diet.
Keywords (PL)
Keywords (EN)
License
Closed Access