Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao
 
Full item page
Options

Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2023
Author
Kulczyński, Bartosz 
Gramza-Michałowska, Anna 
Sidor, Andrzej 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
DOI
10.15199/65.2023.9.6
Volume
77
Number
9
Pages from-to
32-35
Abstract (PL)
Kakao igorzka czekolada to produkty zaliczane do superfoods, które wykazują szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Za sprawą obecnych w nich flawanoli iflawonoli, regularne ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Włączenie do diety kakao igorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie układu krążenia, reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko depresji, pomaga zredukować stan zapalny, a także poprawia funkcje poznawcze. Z uwagi na niewiele działań niepożądanych związanych ze spożywaniem kakao igorzkiej czekolady, produkty te można uznać za ważny element zwyczajowej diety.
Abstract (EN)
Cocoa and dark chocolate are products categorized as superfoods, which show wide-ranging positive impact on human health. Due to the flavanols and flavonols present in them, their regular consumption is associated with anumber of health benefits. Including cocoa and dark chocolate in the diet improves the functioning of cardiovascular, regulates carbohydrate metabolism, reduces the risk of depression, helps reduce inflammation, and improves cognitive function. Given the few side effects associated with the consumption of cocoa and dark chocolate, these products can be considered an important part of ahabitual diet.
Keywords (PL)
  • gorzka czekolada

  • kakao

  • polifenole

  • teobromina

Keywords (EN)
  • dark chocolate

  • cocoa

  • polyphenols

  • theobromine

License
closedaccessclosedaccess Closed Access
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia