Edible insects as a potential product for achieving global food security. Part 2
Type
Journal article
Language
English
Date issued
2024
Author
Mikulec, Anna
Platta, Anna
Radzymińska, Monika
Suwała, Grzegorz
Zborowski, Marek
Ruszkowska, Millena
Nowicki, Marcin
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
PBN discipline
food and nutrition technology
Journal
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
ISSN
2451-0769
Volume
31
Number
3 (140)
Pages from-to
149-170
Abstract (PL)
Wprowadzenie. Konsumpcja owadów (entomofagia) skupia na sobie uwagę ze względów ekono micznych, korzyści środowiskowych ale także zdrowotnych. Osiągnięcie zrównoważonego środowiskowo bezpieczeństwa żywnościowego obecnie stanowi jedno z największych globalnych wyzwań. Szeroka gama gatunków owadów jadalnych, które cechują się dużą zawartością białka, tłuszczu, składników mine ralnych, witamin i błonnika pokarmowego, może odegrać znaczącą rolę w rozwiązaniu problemu braku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Dodatkowo hodowla owadów może stanowić zrównoważony sposób produkcji żywności. Jednak akceptacja konsumentów pozostaje główną przeszkodą w przyjęciu owadów jako źródła pożywienia w wielu krajach, m.in. Europy. Celem badania było ustalenie, czy troska o zdrowie i środowisko będzie powiązana z gotowością do spożywania żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady (świeże, mrożone, suszone, sproszkowane np. mączkę) zamiarem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zrównoważonego rozwoju środowiskowego. Badanie empiryczne prze prowadzono wśród studentów pięciu polskich uczelni wyższych. W kwestionaruszu ankiety zamieszczono stwierdzenia odnoszące się do postaw wobec żywności naturalnej oraz troski o zdrowie, środowisko, bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwój środowiskowy. Wyniki i wnioski. Akceptacja przez respondentów żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady, jako rozwiązania bądź wsparcia problemu związanego z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie, w największym stopniu skorelowana była z troską o zdrowie i środowisko. Płeć także różni cowała postrzeganie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywnościowym. Dla kobiet istotnie waż niejsze, niż dla mężczyzn, były kwestie związane z wartością odżywczą produktów z udziałem owadów jadalnych oraz aspekty środowiskowe. Młodzi ludzie charakteryzujący się postawami pozytywnymi wo bec naturalności żywności istotnie częściej, w porównaniu do pozostałych badanych, zgadzali się, że wdrożenie praktyki spożywania żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady może zapewnić dostęp do żywność o wysokim stężeniu kwasów tłuszczowych n-3, zapewnić zrównoważony rozwój w produkcji żywności i zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.
Abstract (EN)
Background. Insect consumption (entomophagy) is increasingly becoming the focus of attention, not only for economic reasons, but also due to environmental and health benefits. Achieving environmentally sustainable food security is one of the greatest global challenges today. A wide range of edible insect species, which are rich in protein, fat, minerals, vitamins and dietary fiber, can play a significant role in addressing the issue of global food insecurity. In addition, insect farming can be a sustainable way to produce food. However, consumer acceptance remains a major obstacle to regarding insects as a food source in many countries, including Europe. The purpose of this study was to determine whether health and environmental concerns would be associated with the willingness to consume foods containing edible insects (fresh, frozen, dried, powdered ones, e.g. meal) with the intention of ensuring food security and environmental sustainability. An empirical study was conducted among students at five Polish universities. The survey questionnaire included statements related to attitudes toward natural foods and concerns about health, the environment, food security and environmental sustainability. Results and conclusions. Respondents' acceptance of foods containing edible insects as a solution to (or support in solving) the problem of global food insecurity was most highly correlated with concern for health and the environment. Gender also differentiated perceptions of food security issues. For women, issues related to the nutritional value of products with edible insects and environmental aspects were significantly more important than for men. Young people having positive attitudes toward the naturalness of food were significantly more likely than other respondents to agree that implementing the practice of consuming foods that contain edible insects in them could provide access to foods with high concentra tions of n-3 fatty acids, ensure sustainability in food production and reduce greenhouse gas emissions.
License
CC-BY - Attribution