Edible insects as a potential product for achieving global food security. Part 2

cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0153-4624
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid4ddc81ce-066b-4d2e-a9f3-015a6c34a525
dc.abstract.enBackground. Insect consumption (entomophagy) is increasingly becoming the focus of attention, not only for economic reasons, but also due to environmental and health benefits. Achieving environmentally sustainable food security is one of the greatest global challenges today. A wide range of edible insect species, which are rich in protein, fat, minerals, vitamins and dietary fiber, can play a significant role in addressing the issue of global food insecurity. In addition, insect farming can be a sustainable way to produce food. However, consumer acceptance remains a major obstacle to regarding insects as a food source in many countries, including Europe. The purpose of this study was to determine whether health and environmental concerns would be associated with the willingness to consume foods containing edible insects (fresh, frozen, dried, powdered ones, e.g. meal) with the intention of ensuring food security and environmental sustainability. An empirical study was conducted among students at five Polish universities. The survey questionnaire included statements related to attitudes toward natural foods and concerns about health, the environment, food security and environmental sustainability. Results and conclusions. Respondents' acceptance of foods containing edible insects as a solution to (or support in solving) the problem of global food insecurity was most highly correlated with concern for health and the environment. Gender also differentiated perceptions of food security issues. For women, issues related to the nutritional value of products with edible insects and environmental aspects were significantly more important than for men. Young people having positive attitudes toward the naturalness of food were significantly more likely than other respondents to agree that implementing the practice of consuming foods that contain edible insects in them could provide access to foods with high concentra tions of n-3 fatty acids, ensure sustainability in food production and reduce greenhouse gas emissions.
dc.abstract.plWprowadzenie. Konsumpcja owadów (entomofagia) skupia na sobie uwagę ze względów ekono micznych, korzyści środowiskowych ale także zdrowotnych. Osiągnięcie zrównoważonego środowiskowo bezpieczeństwa żywnościowego obecnie stanowi jedno z największych globalnych wyzwań. Szeroka gama gatunków owadów jadalnych, które cechują się dużą zawartością białka, tłuszczu, składników mine ralnych, witamin i błonnika pokarmowego, może odegrać znaczącą rolę w rozwiązaniu problemu braku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Dodatkowo hodowla owadów może stanowić zrównoważony sposób produkcji żywności. Jednak akceptacja konsumentów pozostaje główną przeszkodą w przyjęciu owadów jako źródła pożywienia w wielu krajach, m.in. Europy. Celem badania było ustalenie, czy troska o zdrowie i środowisko będzie powiązana z gotowością do spożywania żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady (świeże, mrożone, suszone, sproszkowane np. mączkę) zamiarem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zrównoważonego rozwoju środowiskowego. Badanie empiryczne prze prowadzono wśród studentów pięciu polskich uczelni wyższych. W kwestionaruszu ankiety zamieszczono stwierdzenia odnoszące się do postaw wobec żywności naturalnej oraz troski o zdrowie, środowisko, bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwój środowiskowy. Wyniki i wnioski. Akceptacja przez respondentów żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady, jako rozwiązania bądź wsparcia problemu związanego z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie, w największym stopniu skorelowana była z troską o zdrowie i środowisko. Płeć także różni cowała postrzeganie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywnościowym. Dla kobiet istotnie waż niejsze, niż dla mężczyzn, były kwestie związane z wartością odżywczą produktów z udziałem owadów jadalnych oraz aspekty środowiskowe. Młodzi ludzie charakteryzujący się postawami pozytywnymi wo bec naturalności żywności istotnie częściej, w porównaniu do pozostałych badanych, zgadzali się, że wdrożenie praktyki spożywania żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady może zapewnić dostęp do żywność o wysokim stężeniu kwasów tłuszczowych n-3, zapewnić zrównoważony rozwój w produkcji żywności i zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
dc.contributor.authorMikulec, Anna
dc.contributor.authorPlatta, Anna
dc.contributor.authorRadzymińska, Monika
dc.contributor.authorSuwała, Grzegorz
dc.contributor.authorZborowski, Marek
dc.contributor.authorRuszkowska, Millena
dc.contributor.authorNowicki, Marcin
dc.contributor.authorKowalczewski, Przemysław Łukasz
dc.date.access2024
dc.date.accessioned2024-11-26T12:18:58Z
dc.date.available2024-11-26T12:18:58Z
dc.date.issued2024
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number3 (140)
dc.description.points20
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume31
dc.identifier.doi10.15193/zntj/2024/140/516
dc.identifier.eissn2451-0777
dc.identifier.issn2451-0769
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2087
dc.identifier.weblinkhttps://journal.pttz.org/magazine-archive/edible-insects-as-a-potential-product-for-achieving-global-food-security-part-2/
dc.languageen
dc.language.otherpl
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.relation.ispartofŻywność. Nauka. Technologia. Jakość
dc.relation.pages149-170
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enconcern for the environment
dc.subject.enconcern for health
dc.subject.ennaturalness of food
dc.subject.ensustainability
dc.subject.enentomophagy
dc.subject.enedible insects
dc.subject.enwillingness to consume
dc.subject.enyoung consumers (generation Z)
dc.subject.enPoland
dc.subject.pltroska o środowisko
dc.subject.pltroska o zdrowie
dc.subject.plnaturalność żywności
dc.subject.plrozwój zrównoważony
dc.subject.plentomofagia
dc.subject.plowady jadalne
dc.subject.plchęć konsumpcji
dc.subject.plmłodzi konsumenci (pokolenie Z)
dc.subject.plPolska
dc.titleEdible insects as a potential product for achieving global food security. Part 2
dc.title.alternativeOwady jadalne jako potencjalny produkt służący osiągnięciu bezpieczeństwa żywnościowego. Część 2
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication