Analiza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych

cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid0000-0001-8398-7143
cris.virtual.author-orcid0000-0001-9832-9274
cris.virtualsource.author-orcid3de84092-57c9-4fb3-93be-feddc2b8e9cb
cris.virtualsource.author-orcid09fe1169-f98e-494b-8c1b-b7dfa3e4d510
cris.virtualsource.author-orcid36173a57-3417-4bf8-99ea-e027717d422c
dc.abstract.enIntroduction. Vegetable oils are a known source of mono- and polyunsaturated fatty acids (MUFA and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index, dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters, simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the properties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were selected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum marianum), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa). Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refractive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversity of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was found that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correlation between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions.
dc.abstract.plWprowadzenie. Oleje roślinne są znanym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA i PUFA). Rosnący popyt na oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa wykorzystanie do ich pozyskiwania coraz to nowych roślin oleistych. W niniejszej pracy zbadano właściwości fizykochemiczne (gęstość, pH, współczynnik załamania światła, lepkość dynamiczna, kąt zwilżania, napięcie powierzchniowe, barwę) oraz przeprowadzono analizę spektroskopową i określono własności przeciwutleniające. Do wyznaczenia wskazanych parametrów zastosowano proste i łatwo dostępne metody analityczne, które dostarczają kluczowych informacji o właściwościach olejów oraz służą jako wskaźniki do oceny ich jakości. Do badań wybrano sześć komercyjnie dostępnych olejów: z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera paradoxa), z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), z pestek dyni (Cucurbita oleo), z nasion lnu (lniany) (Linum usitaissimum L.), z nasion lnianki ozimej (rydzowy) (Camelina silvestris) oraz z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Wyniki i wnioski. Przeprowadzone badania dostarczyły istotnych spostrzeżeń dotyczących zależności między wyznaczonymi parametrami olejów roślinnych. Dodatnia korelacja między gęstością a współczynnikiem załamania światła jednocześnie podkreśla wpływ składu kwasów tłuszczowych na te właściwości. Zaobserwowana różnorodność barw przebadanych olejków podkreśla unikalny skład barwników charakterystyczny dla każdego oleju. Stwierdzono, że pH olejów roślinnych stanowi kluczowy wskaźnik, odzwierciedlający poziom kwasowości w oleju. Korelacja między kątem zwilżania a napięciem powierzchniowym ujawniła skomplikowane interakcje powierzchniowe.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Fizyki i Biofizyki
dc.contributor.authorKamińska, Wiktoria
dc.contributor.authorNeunert, Grażyna
dc.contributor.authorJarzębski, Maciej
dc.date.access2024-09-30
dc.date.accessioned2024-10-10T11:08:51Z
dc.date.available2024-10-10T11:08:51Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstract<jats:p>Introduction. Vegetable oils are a known source of mono- and polyunsaturated fatty acids (MUFA and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index, dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters, simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the prop erties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were se lected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum maria num), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa). Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refrac tive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversi ty of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was found that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correla tion between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions.</jats:p>
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0.00
dc.description.number1 (138)
dc.description.points20
dc.description.volume31
dc.identifier.doi10.15193/zntj/2024/138/490
dc.identifier.eissn2451-0777
dc.identifier.issn2451-0769
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1818
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofŻywność. Nauka. Technologia. Jakość
dc.relation.pages113-133
dc.rightsOther
dc.sciencecloudsend
dc.subject.enphysicochemical properties
dc.subject.enantioxidant properties
dc.subject.envegetable oils
dc.subject.enunsaturated fatty acid
dc.subject.plwłaściwości fizykochemiczne
dc.subject.plwłaściwości przeciwutleniające
dc.subject.ploleje roślinne
dc.subject.plnienasycone kwasy tłuszczowe
dc.titleAnaliza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych
dc.title.alternativeAnalysis of physicochemical properties and spectrophotometric characteristics of selected vegetable oils
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue1
oaire.citation.volume31