Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Analiza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych
 
Full item page
Options

Analiza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Author
Kamińska, Wiktoria 
Neunert, Grażyna 
Jarzębski, Maciej 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
ISSN
2451-0769
DOI
10.15193/zntj/2024/138/490
Volume
31
Number
1 (138)
Pages from-to
113-133
Abstract (PL)
Wprowadzenie. Oleje roślinne są znanym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA i PUFA). Rosnący popyt na oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa wykorzystanie do ich pozyskiwania coraz to nowych roślin oleistych. W niniejszej pracy zbadano
właściwości fizykochemiczne (gęstość, pH, współczynnik załamania światła, lepkość dynamiczna, kąt
zwilżania, napięcie powierzchniowe, barwę) oraz przeprowadzono analizę spektroskopową i określono
własności przeciwutleniające. Do wyznaczenia wskazanych parametrów zastosowano proste i łatwo dostępne metody analityczne, które dostarczają kluczowych informacji o właściwościach olejów oraz służą
jako wskaźniki do oceny ich jakości. Do badań wybrano sześć komercyjnie dostępnych olejów: z nasion
wiesiołka dwuletniego (Oenothera paradoxa), z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum),
z pestek dyni (Cucurbita oleo), z nasion lnu (lniany) (Linum usitaissimum L.), z nasion lnianki ozimej
(rydzowy) (Camelina silvestris) oraz z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).
Wyniki i wnioski. Przeprowadzone badania dostarczyły istotnych spostrzeżeń dotyczących zależności
między wyznaczonymi parametrami olejów roślinnych. Dodatnia korelacja między gęstością a współczynnikiem załamania światła jednocześnie podkreśla wpływ składu kwasów tłuszczowych na te właściwości. Zaobserwowana różnorodność barw przebadanych olejków podkreśla unikalny skład barwników
charakterystyczny dla każdego oleju. Stwierdzono, że pH olejów roślinnych stanowi kluczowy wskaźnik,
odzwierciedlający poziom kwasowości w oleju. Korelacja między kątem zwilżania a napięciem powierzchniowym ujawniła skomplikowane interakcje powierzchniowe.
Abstract (EN)
Introduction. Vegetable oils are a known source of mono- and polyunsaturated fatty acids (MUFA
and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of
new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index,
dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was
carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters,
simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the properties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were selected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum marianum), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina
silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa).
Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship
between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refractive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversity of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was found that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correlation between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions.
Keywords (PL)
  • właściwości fizykochemiczne

  • właściwości przeciwutleniające

  • oleje roślinne

  • nienasycone kwasy tłuszczowe

Keywords (EN)
  • physicochemical properties

  • antioxidant properties

  • vegetable oils

  • unsaturated fatty acid

License
otherother Other
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia