Analiza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych
Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
ISSN
2451-0769
Volume
31
Number
1 (138)
Pages from-to
113-133
Abstract (PL)
Wprowadzenie. Oleje roślinne są znanym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA i PUFA). Rosnący popyt na oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa wykorzystanie do ich pozyskiwania coraz to nowych roślin oleistych. W niniejszej pracy zbadano
właściwości fizykochemiczne (gęstość, pH, współczynnik załamania światła, lepkość dynamiczna, kąt
zwilżania, napięcie powierzchniowe, barwę) oraz przeprowadzono analizę spektroskopową i określono
własności przeciwutleniające. Do wyznaczenia wskazanych parametrów zastosowano proste i łatwo dostępne metody analityczne, które dostarczają kluczowych informacji o właściwościach olejów oraz służą
jako wskaźniki do oceny ich jakości. Do badań wybrano sześć komercyjnie dostępnych olejów: z nasion
wiesiołka dwuletniego (Oenothera paradoxa), z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum),
z pestek dyni (Cucurbita oleo), z nasion lnu (lniany) (Linum usitaissimum L.), z nasion lnianki ozimej
(rydzowy) (Camelina silvestris) oraz z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).
Wyniki i wnioski. Przeprowadzone badania dostarczyły istotnych spostrzeżeń dotyczących zależności
między wyznaczonymi parametrami olejów roślinnych. Dodatnia korelacja między gęstością a współczynnikiem załamania światła jednocześnie podkreśla wpływ składu kwasów tłuszczowych na te właściwości. Zaobserwowana różnorodność barw przebadanych olejków podkreśla unikalny skład barwników
charakterystyczny dla każdego oleju. Stwierdzono, że pH olejów roślinnych stanowi kluczowy wskaźnik,
odzwierciedlający poziom kwasowości w oleju. Korelacja między kątem zwilżania a napięciem powierzchniowym ujawniła skomplikowane interakcje powierzchniowe.
właściwości fizykochemiczne (gęstość, pH, współczynnik załamania światła, lepkość dynamiczna, kąt
zwilżania, napięcie powierzchniowe, barwę) oraz przeprowadzono analizę spektroskopową i określono
własności przeciwutleniające. Do wyznaczenia wskazanych parametrów zastosowano proste i łatwo dostępne metody analityczne, które dostarczają kluczowych informacji o właściwościach olejów oraz służą
jako wskaźniki do oceny ich jakości. Do badań wybrano sześć komercyjnie dostępnych olejów: z nasion
wiesiołka dwuletniego (Oenothera paradoxa), z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum),
z pestek dyni (Cucurbita oleo), z nasion lnu (lniany) (Linum usitaissimum L.), z nasion lnianki ozimej
(rydzowy) (Camelina silvestris) oraz z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).
Wyniki i wnioski. Przeprowadzone badania dostarczyły istotnych spostrzeżeń dotyczących zależności
między wyznaczonymi parametrami olejów roślinnych. Dodatnia korelacja między gęstością a współczynnikiem załamania światła jednocześnie podkreśla wpływ składu kwasów tłuszczowych na te właściwości. Zaobserwowana różnorodność barw przebadanych olejków podkreśla unikalny skład barwników
charakterystyczny dla każdego oleju. Stwierdzono, że pH olejów roślinnych stanowi kluczowy wskaźnik,
odzwierciedlający poziom kwasowości w oleju. Korelacja między kątem zwilżania a napięciem powierzchniowym ujawniła skomplikowane interakcje powierzchniowe.
Abstract (EN)
Introduction. Vegetable oils are a known source of mono- and polyunsaturated fatty acids (MUFA
and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of
new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index,
dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was
carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters,
simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the properties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were selected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum marianum), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina
silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa).
Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship
between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refractive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversity of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was found that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correlation between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions.
and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of
new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index,
dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was
carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters,
simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the properties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were selected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum marianum), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina
silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa).
Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship
between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refractive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversity of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was found that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correlation between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions.
License
Other