Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9620-7852
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtualsource.author-orcid1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
dc.abstract.enThis article discusses the growing importance of natural plant ingredients in the treatment of type 2 diabetes, a growing global health challenge. As the incidence of the disease is expected to increase by 2045, the costs associated with its treatment are also rising. For this reason, increasing attention is being paid to the possibility of supporting drug therapy with natural solutions. This article presents various plant products and the bioactive components present in them that may play an important role in controlling blood glucose levels and improving insulin sensitivity. The effects of nettle, white mulberry, berberine, bitter melon, nigella, fenugreek and garlic are discussed.
dc.abstract.plw artykule omówiono rosnące znaczenie naturalnych składników roślinnych w leczeniu cukrzycy typu 2, która stanowi coraz większe wyzwanie zdrowotne na świecie. wraz z przewidywanym wzrostem zachorowań na tę chorobę do 2045 roku, rosną także koszty związane z jej leczeniem. z tego względu coraz większą uwagę zwraca się na możliwość wsparcia terapii farmakologicznej poprzez zastosowanie naturalnych rozwiązań. w artykule przedstawiono różne produkty roślinne i obecne w nich składniki bioaktywne, które mogą odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi oraz poprawie wrażliwości komórek na insulinę. omówiono działanie pokrzywy zwyczajnej, morwy białej, berberyny, gorzkiego melona, czarnuszki, kozieradki oraz czosnku.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.date.accessioned2024-11-18T10:20:48Z
dc.date.available2024-11-18T10:20:48Z
dc.date.issued2024
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number9
dc.description.points20
dc.description.volume78
dc.identifier.doi10.15199/65.2024.9.2
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2023
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages28-31
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.endiabetes
dc.subject.enhyperglycemia
dc.subject.enberberine
dc.subject.ennettle
dc.subject.enwhite mulberr
dc.subject.enbitter melon
dc.subject.plcukrzyca
dc.subject.plhiperglikemia
dc.subject.plberberyna
dc.subject.plpokrzywa
dc.subject.plmorwa biała
dc.subject.plgorzki melon
dc.titleWłaściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
dc.title.alternativeAntidiabetic properties of selected plant components
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue9
oaire.citation.volume1