Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
 
Full item page
Options

Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Author
Kulczyński, Bartosz 
Gramza-Michałowska, Anna 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
DOI
10.15199/65.2024.9.2
Volume
78
Number
9
Pages from-to
28-31
Abstract (PL)
w artykule omówiono rosnące znaczenie naturalnych składników roślinnych w leczeniu cukrzycy typu 2, która stanowi coraz większe wyzwanie zdrowotne na świecie. wraz z przewidywanym wzrostem zachorowań na tę chorobę do 2045 roku, rosną także koszty związane z jej leczeniem. z tego względu coraz większą uwagę zwraca się na możliwość wsparcia terapii farmakologicznej poprzez zastosowanie naturalnych rozwiązań. w artykule przedstawiono różne produkty roślinne i obecne w nich składniki bioaktywne, które mogą odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi oraz poprawie wrażliwości komórek na insulinę. omówiono działanie pokrzywy zwyczajnej, morwy białej, berberyny, gorzkiego melona, czarnuszki, kozieradki oraz czosnku.
Abstract (EN)
This article discusses the growing importance of natural plant ingredients in the treatment of type 2 diabetes, a growing global health challenge. As the incidence of the disease is expected to increase by 2045, the costs associated with its treatment are also rising. For this reason, increasing attention is being paid to the possibility of supporting drug therapy with natural solutions. This article presents various plant products and the bioactive components present in them that may play an important role in controlling blood glucose levels and improving insulin sensitivity. The effects of nettle, white mulberry, berberine, bitter melon, nigella, fenugreek and garlic are discussed.
Keywords (PL)
  • cukrzyca

  • hiperglikemia

  • berberyna

  • pokrzywa

  • morwa biała

  • gorzki melon

Keywords (EN)
  • diabetes

  • hyperglycemia

  • berberine

  • nettle

  • white mulberr

  • bitter melon

License
closedaccessclosedaccess Closed Access
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia