Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Effect of Microwaves on Food Starches
 
Full item page
Options

Effect of Microwaves on Food Starches

Type
Monograph chapter
Language
English
Date issued
2024
Author
Lewandowicz, Grażyna 
Kowalczewski, Przemysław Łukasz 
Kubiak, Piotr 
Baranowska, Hanna Maria 
Editor
Singh, Anubhav Pratap
Erdogdu, Ferruh
Wang, Shaojin
Ramaswamy, Hosahalli S.
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
DOI
10.1007/978-3-031-51613-9_10
Publisher ministerial
Springer
Pages from-to
189-204
Monograph title
Microwave Processing of Foods
Abstract (EN)
Starch serves as both an energy source and texture-forming agent in food. Modification techniques are used to enhance its functionality. As one of such, microwave irradiation is a promising tool for modifying starch physically and chemically. Water in starch absorbs microwave energy, the amount of which impacts the process outcome. High energy leads to breakdown, while mild treatment alters the physicochemical properties and structure of the polysaccharide, and results in altered pasting characteristics, molecular mass distribution, granule morphology, crystal structure and crystallinity degree. Microwave-assisted chemical modification shows improved reaction rates in solid-state processes. This chapter explores applications of microwave irradiation in starch processing, discussing their potential, limitations, and prospects.
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia